Havens planter
Så ikke bønnerne for tidligt

12 Mia bønner IMG 1777

Det gælder om at være tålmodig og vente på den helt rigtige jordtemperatur, når man skal så sine bønner.

Jordtemperaturen skal over 12 ºC og helst op på 14 ºC eller mere for give spiringen optimale vilkår, hvilket som regel er i starten af juni. Sår man bønnerne i en jord, der er under 10 ºC varm, spirer de næppe. Hvis bønnerne sås, når jorden er lige omkring 10 ºC, vil de sandsynligvis spire men blive meget svage og tage lang tid om at få gang i væksten. Kuldepåvirkede bønnefrø får meget let svamp. Kort efter bønnerne er sået, suger de vand og sprækker, og det er i disse sprækker svampesporer, der netop trives ved lave temperaturer, kan trænger ind og inficere frøene. Der er altså intet at spare ved at så bønnerne for tidligt – tværtimod. Hvis man vil have tidlige bønner, kan man enten forkultivere dem indendørs, så de får et forspring, eller varme jorden op inden såning med klar plast eller fiberdug.
Mia Stochholm, Havebladet 1/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk