Havens planter
Thuja (gulnålet)

15 Thuja occ. Yellow Ribbon 1

Stedsegrøn med gule nåle. Opret vækst med gennemløbende stamme og opret topskud. Bladene er små, 2-5 mm lange, skælformede, korsvis modsatstillede.

I hvert blad findes en lille beholder med harpikssekret. Han- og hunblomster findes på samme plante. Hanblomsterne er små, lidt raklelignende, hunblomsterne er ca. 1 cm lange og bliver til slanke, 8 mm lange kogler. Det er ved koglens udseende, at man kan skelne Thuja fra cypres. Barken på stammen er trævlet. Thuja dufter, ikke alle syntes om duften.
Thuja kan vokse på langt de fleste jorder, dog bør helt tørre jorder undgås. Thuja er god til at give farve i haven om vinteren med de gule nåle.
Formering sker ved stiklinger for at sikre ensartede, gulfarvede nåle. Ved frøudsæd vil der være en stor variation i nålenes farve.
Thuja kan beskæres for at sikre en passende smal form, men den bryder ikke fra gammelt træ, så der kan kun klippes tilbage i grene med nåle, så klip inden planten bliver for gammel.
Thuja occidentalis 'Yellow Ribbon' hører til cypresfamlien (Cupressaceae).
Jann Poulsen, Havebladet 4/2014

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk