Havens planter
Havens vitaminleverandører – rødbede

13 Røde og gule rødbeder

 

Rødbede er en af havens rodfrugter, der forhåbentlig er ved at få ny popularitet, for den er ikke blot fyldt med farve.

 

På grund af dens sødme indeholder den en del energi, som man mener kan have betydning for ens præstationsevne. Energiindholdet er forholdsvis stort, 213 kJ/100 g. Derudover indeholder den protein, 2,3 g kostfibre/100 g. Af vitaminer indeholder den B-vitamin og C-vitamin og af grundstoffer calcium (Ca), jern (Fe), zink (Zn) og jod (J). Det høje indhold af folat (et B-vitamin) påvirker delingen af røde blodceller og påvirker indirekte dannelsen af DNA. Det er meget vigtigt for gravide kvinder at få folat. Folat ødelægges nemt ved tilberedning og er derfor nemmest at få via råkost. Tilsætning af appelsin- eller citronsaft giver folat bedre holdbarhed.

 

Rødbede indeholder farvestoffet betanin, der består af vandopløselige betacyaniner. Nogle mennesker er ude af stand til at nedbryde dette farvestof og deres urin farves derfor rød efter at de har spis rødbede. Det er ganske ufarligt.

I levnedsmiddelindustrien bruges rødbedeekstrakt som rødt farvestof og har nr. E-162.

Ristede rødbeder har været anvendt som kaffeerstatning.

Anette Gubi Frederiksen, Havebladet 5/2014

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk