Havens planter
Planter i potter og krukker

 

Planter i potter og krukker fungerer som en helhed og planterne har et helt andet udtryk i en krukke end hvis de er frit udplantet.

 

Der er ikke ret mange planter, der ikke tager sig ud til sin fordel i en krukke, der passer til den.

 


Husløg i en granitskål

17 3741 16 scan0001Husløg, Sempervivum, er utroligt flotte i en granitskål. Det behøver ikke ret meget jord, ret meget vand og slet ikke ret meget næring. Når først den er anbragt i skålen sørger den selv for at fylde den ud og det er meget dekorativt med de store og små planter imellem hinanden. Når planterne er gamle nok begynder de at blomstre og når der hele tiden er en god blanding af størrelsen på planterosetter vil der komme blomster år efter år. Husk endelig at købe en skål med drænhuller i bunden.

 

Sensommerblomstrende stauder

17 4961 36 scan0003Den høje og kraftige purpursolhat, Echinacea purpurea, kræver en forholdsvis stor og solid krukke hvis balancen mellem krukke og plante skal holdes. Dog vil krukkens størrelse til en vis grad begrænse plantens udfoldelsesmuligheder, idet der ikke er så stor jordvolumen til rådighed, og det indretter roden, og dermed også den del af planten, der befinder sig over jorden, sig på. Her står den sammen med en rabarber, en balonklokke, Platycodoen, og en haveberbena.


Diskrete farver

17 4201 28 scan0003Grønt og gråt er flot sammen. Det kombineres i planten, der ser ud som om den har grå bladrande. I virkeligheden er bladenes undersider grå, og det er det, der ses i randen af bladet. Det er planten Chrysantemum pacificum, der blev markedsført under navnet Ajania, der er tale om. Når den blomster får den små, gule blomster. I krukken ses også Skimmia med rødviolette blomster, Juniperus, Thuja, Astilbe med rødviolette blomsterstande i baggrunden samt gråblad, Senecio cineraria, i baggrunden.Perikon

 

17 Perikon 5948 32 scan0008

 

Den gule perikon, Hypericum, er en lille busk, der sagtens kan klare sig i en krukke. En enkelt krukke lyser op med de gule blomster overalt hvor den placeres i haven. Også frugterne er dekorative.
Grethe Bjerregaard, Havebladet 4/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk