Havens opskrifter
Roser til mad og drikke

Udvalgte opskrifter fra bogen ”Roser ej blot til pynt” -  udkommet på forlaget Modtryk

 

 

 

Rosensaft med granskud

1 liter randblomster af roser
1 liter granknopper
3 citroner
5 dl sukker
2 liter vand
Kom randblomster og granskud i en gryde og overhæld det hele med to liter vand. Bring det i kog og lad nu blomster og granknopper koge godt ud. Derefter sies randblomster og skud fra og væsken smages til med saften fra 3 citroner. Det hele koges med sukkeret og kommes på rengjorte flasker. Der tilsættes atamon hvis saften skal holde sig i over en uge. Saften kan fortyndes i forholdet 1 til 10. Husk kun at plukke frisk udsprungne granknopper ellers vil saften smage af sæbe.

Rosensaft (-evand)
200 g rosenblade
1 liter vand
ca 150 g sukker
saft af 1 citron
Pluk rosenbladene og læg dem i vandet. Lad dem udbløde inden det koges op. Si det kogte rosenvand og varm igen vandet op. Tilsæt citronsaft og smag til med sukker evt med en smule kanel. Saften fortyndes med vand efter behag. Drik saften med isterninger.

 

Rosenbladsgelé

1 liter sammenpressede rosenblade
1 liter vand
2 tsk citronsyre
geleringsmiddel
6 dl (500 g) melis
Brug endelig usprøjtede rosenblade. Røde roser giver en pragtfuld rød gelé. Gule og orange blade giver en orangefarvet gelé. Skyl bladene i koldt vand. Læg rosenbladene i en syltegryde, tilsæt vand og citronsyre, og bring det langsomt i kog. Lad det simre i 15 min. Hæld grydens indhold op i en skoldet gelépose og lad saften dryppe af. Mål den, - der skal være 7 1/2 dl (spæd evt. med vand). Hæld den tilbage i den rengjorte gryde, og bring den i kog. Tilsæt geleringsmiddel og lad saften koge et par minutter. Tilsæt sukkeret og lad det smelte. Bring saften i kog, lad den koge 1 minut. Foretag geléprøven. Skum og hæld geleen op i glas, der først bindes til næste dage. VIGTIGT! Al gelé skal opbevares tørt og køligt.

 

Rosenmarcipan

500 g marcipanmasse
2 spsk. rosengelé
1 dl flormelis
4 æggehvider.
Ælt alle dele sammen og form dejen som kransekage med en bollesprøjte. Bag i ovn ved 200 grader i ca. 30 minutter. Dekorer evt. med kandiserede roser.

Rosenis
2 dl sukker
3 citroner
1 dl rosensaft
Bland sukker og rosensaft i en gryde og tilsæt saften af 3 citroner. Varm det hele så sukkeret smelter. Kom det derefter på ismaskine med 3 dl fløde, 1 dl yougurt og 3 stiftpiskede æggehvider. Når isen virker grødet, kommes det i form og fryser færdig i en fryser. Server isen til pandekager og med friske rosenblade over.

 

Roseneddike

En køn flaske rengøres og derefter stoppes flasken med 20 rosenknopper eller 3 dl rosenblade. Flasken fyldes med en klar eddike og stilles i et solvendt vindue med prop på. I løbet af et par timer har eddiken taget farve og dufter herligt af roser. Brug roseneddike når der syltes pærer, hyben eller til at ryste i en dressing til dagens salat.

 


Anemette Olesen, Havebladet 3/2012

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk