Havens opskrifter
Græskar

14-15 græskar345000127

Græskar er flotte, spektakulære frugter, der kan vokse sig umådeligt store på en enkelt sæson, og som har så utroligt mange anvendelsesmuligheder.

Græskarrets botaniske navn er Cucurbita. Familien omfatter også squash, melon og agurk. Der findes flere spiselige sorter af græskar, f. eks: centergræskar, mandelgræskar og moskusgræskar. Disse arter stammer fra Centralamerika, Mexico og Peru, hvor indianerne dyrkede dem længe før Columbus kom til Amerika. Den art, man kender fra oldtidens Rom, menes at have været flaskegræskarret, som er i familie med pyntegræskar og kalabas. Dens udbredelse i Europa og nordpå er sket nogenlunde samtidig med agurken.

 

Mange anvendelsesmuligheder

 

Husholdningsgræskar, som bl.a. omfatter squash, agurk og melon, har haft stor betydning for oldtidens folkeslag i Middelhavslandene. I den danske husholdning bruges græskarret ikke så meget og det er en skam, da det er velsmagende og drøjt i brug. Herhjemme kender vi især græskar som sur/sødt syltet tilbehør til kødretter. I nogle afrikanske lande anser man græskarplantens blade for en delikatesse. De tilberedes og koges til en fin, grøn stuvning. I Syden rister man græskarkernerne og spiser dem som snacks, ligesom man udvinder olie af kernerne. Græskar indgår i den daglige madlavning i mange lande, f. eks i USA, hvor man også har den tradition at udhule græskar, skære mund og øjne i skallen og sætte lys indeni på Thanksgiving Day (Haloween). Græskarsaft bruges i folkemedicinen mod nyresygdomme og ved prostatabesvær. Kerner er brugt mod bændelorm, da en knust portion kerner skulle kunne lamme ormen, så den ikke kan hæfte sig til tarmvæggen. I mange haveforeninger konkurrerer man om, hvem der kan frembringe det største græskar. Verdens største græskar blev høstet i USA og vejede 182 kg.

 

Tilberedning

Græskarrets skal er ret hård på de fleste sorter og kan være svær at skrælle. Hvis man skal sylte græskarret, er det nødvendigt at fjerne skrællen og man kan med held benytte en gammeldags brødmaskine til formålet. Hvis man derimod ønsker at bruge græskarret i ovnretter, skal man lade skrællen blive. Græskarret er langtidsholdbart og kan holde sig fra høsten og til hen på foråret i et tørt rum, der er frostfrit.

 

Tips og ideer

 

* Græskarblade kan bruges som spinat, efter at bladene er skyllet og de træede bladribber er trukket af.
* Græskarkerner kan saltes, ristes og spises som snacks.
* I kogt stand kan græskarret erstatte kartofler og skal så koges i 20 30 min.
* Råsyltetøj med græskar kan blandes med fintreven ingefær, appelsin og æble.

 

Græskarsuppe med spinat

500 g græskarkød
200 g spinat
2 løg
40 g smør
1 ½ l bouillon
3 tomater
salt og peber
½ tsk. muskat

Hak græskar og spinat fint og lad det småkoge i en smule vand. Skær løgene i skiver og svits dem gyldne i smør. Tilsæt græskar og spinat samt bouillon og hakkede tomater. Lad suppen småkoge ca. 20 min før den smages til med krydderier. Server flødeskum med fintreven peberrod i. evt. kan man i stedet for spinat bruge græskarblade.

 

Græskarchutney

1 kg græskar
1 spsk. salt
3 dl kryddereddike
200 g sukker
10 g frisk ingefær
6 små løg
1 dl rosiner
1 revet æble
1 spsk. engelsk sauce
2 peberfrugter
evt. konserveringsvæske

Rens græskarret og skræl det. Skær det i passende stykker og drys dem med salt. Lad græskarrene trække ca. 2 timer, hvorefter de skylles fri for salt. Eddiken med sukker og reven ingefær bringes i kog og de rensede 1øg samt græskarrene kommes ved. Der gives et opkog på 5 min. ad 2 gange. Så tages græskar og 1øg op med hulske. Rosiner, revet æble samt engelsk sauce tilsættes samt fintskåret peberfrugt. Saucen koger sammen ca. 10 min ved jævn varme. Græskar og 1øg kommes på skoldede glas og sauce hældes over. Tilsæt konserveringsvæske, hvis det skal holde sig i en længere periode.

 

Græskar syltet som surt

1 ½ kg græskar
3 spsk. groft salt
½ l eddike
½ l vand
250 g sukker
syltekrydderier – f. eks ingefær, hel chili samt sennepskorn
3 løg skaret i skiver
konserveringsvæske

Rens og skær græskarret ud i småbidder. Kom saltet over dem og lad dem trække i det et par timer. Hæld det uddrevne saft fra. Kog eddike og vand med sukker og ingefær. Læg græskarstykkerne i og lad dem koge i 6 10 min. Tag græskarstykkerne op og kom chili, sennepskorn og 1øg i og lad det koge op, inden græskarrene kommes i igen. Næste dag gives lagen et nyt opkog. Der hældes konserveringsvæske ved. Alt fyldes på sylteglas og der bindes for glassene.

 

Stuvede græskar

½ kg græskar
2 dl fløde
½ spsk. maizenamel
salt, peber og muskat

Græskarret skæres ud i små stykker og koges mørt i letsaltet vand, der netop dækker. 2 dl fløde tilsættes og dernæst maizenamel udrørt i koldt vand. Sovsen koges op til den opnår en jævn konsistens. Sovsen smages til med krydderier.

Græskarmarmelade

½ kg græskar
400g æbler
2 dl ananas
2 dl vand (evt. væden fra ananas)
300 g sukker
kanel, ingefær og nellike

Græskarret renses, skrælles og rives på råkostjernet. Æblerne udhules og rives fint. Græskar, æbler og ananas bringes i kog med væden. Marmeladen koges mør ca. 15 min under låg. Sukker kommes ved og der smages til med krydderier.

 

Græskarpostej
½ kg græskar
3 æg
4 dl mælk
40 g smør
30 g rasp
1 lille løg
1 fed hvidløg
½ tsk. timian
1 spsk. hakket kørvel eller dild
salt, peber, muskat

Græskarstykket skrælles og skæres i mindre dele, der koges møre i ca. 30 min. Græskarstykkerne tages op af vandet og pureres. De øvrige dele tilsættes efter at 1øg og hvidløg er hakket fint. Der smages til med krydderier og postejen bages i en smurt, ildfast form ved 180 °C ca. 45 min. Græskarpostej kan spises på brød eller serveres med syltet surt og tomatsalat.

 

Græskarkage
Dejbunden laves af:
250 g mel
120 g smør
ca. 3 spsk. koldt vand

Fyld:
½ kg græskar
1 ½ spsk. maizena
200 g sukker
1 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
¼ tsk. ingefær
¼ tsk. nellike
2 æg
1 ½ dl piskefløde

Skræl et halvt kilo græskar og riv det fint på råkostjernet eller kør det igennem kødhakkeren. Rør græskarkødet med de øvrige ingredienser. Rør dejbunden sammen. Rul den derefter ud i ca. ½ cm tykkelse og beklæd en smurt tærteform med dej. Kom fyldet i og bag kagen ved 175 °C i ca. 40 min. Server kagen med flødeskum. Kagen kan pyntes med valnødder eller hakkede mandler.

 

Græskarboller

250 g græskar
½ tsk. ingefær
1 tsk. kanel
2 tsk. salt
1 tsk. sukker
½ dl væde
30 g gær
300 g hvedemel

250 g græskar rives fint og svitses i fedtstof til det har opsuget det. Krydderierne blandes i sammen med sukker, væde og gær. Hvedemelet kommes i og dejen samles til en fast masse. Når dejen hænger sammen, stilles den til hævning et lunt sted. Dejen formes til små boller, der pensles med olie og bages i ovn ved 200 °C ca. 25 min.
AneMette Olesen, Havebladet 5/2013

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk