Havens opskrifter
Den lille wok-have

En wok er en tyndbundet dyb metalskål, som sættes over åben ild

 

19hvidloeg

 

 

 

I de fleste hjem findes der i dag en wok i køkkenet og med inspiration fra Østens køkken er vi blevet lidt bedre til at lynstege og servere sund grøntsagsmad.

En wok er en tyndbundet dyb metalskål, som sættes over åben ild så flammerne, der rækker langt op på wokken, opvarmer hele wokkens overflade.

Man hælder en lille smule fedtstof i gryden og så bliver diverse rengjorte og ituskårne kød- og grøntsagsstykker samt urter skubbet frem og tilbage så de bliver stegt lynhurtigt.

 

I dag er der også fremstillet wok til brug på elkogeplader, men en gammeldags wok til gas vil egne sig godt til sommermad på havegrillen eller på bålstedet.

Wok kan også bruges til dampning og grydestegning og når maden er færdig kan den serveres direkte fra wokken.

I Kina har man tilberedt wokmad i mere end 2000 år.

Det er en nem måde at tilberede mad på, og grøntsager forbliver sprøde og vitaminrige.

Næsten alle urter og grøntsager i køkkenhaven kan indgå i en wokret.

Jo mere begejstret man bliver for at lave mad på denne måde, jo mere skærpes interessen, så flere urter finder anvendelse.

Selv om køkkenhavens bede for længst er sået til, kan vi stadig nå at så flere af de asiatiske urter, der bl.a. glimrer ved at kunne sås frem til juli måned.


Nye emner til at afprøve i wokken

 

* Stængelsalat Lactuca sativa var. angustana.

Stængelsalat - også kaldet aspargessalat eller celtuce - er en salat hvor det er den tykke, saftige stængel der foretrækkes.

Salaten er udviklet i Kina og i USA fik den navnet celtuce, som er en sammenstilling af cellery (selleri) og lettuce (salat).

Stængelsalat sås i løbet af juni og høstes når stængelen er fingertyk og ca. 30 cm lang.

Hvis planter får lov at stå for længe bliver smagen let bitter à la endivie.

Stængelen skrælles og skæres i tynde skiver som lynsteges i wok.

Blade fjernes som regel, da de gerne er mere bitre i smagen.

Hvis stængel og blade dampes bliver smagen mildere.


* Daglilje Hemerocallis fulva eller H. flava.

I mange haver vokser der dagliljer.

Det er en gammel prydplante, som vi danskere aldrig ville have drømt om kunne spises, men med det stigende antal af asiatiske fødevarebutikker støder vi nu på tørrede, pulveriserede dagliljeblomster eller saltede og sursyltede dagliljeknopper.

Daglilje stammer fra Kina og de to mest brugte arter af daglilje til køkkenbrug har henholdsvis gule og brunrøde blomster.

De uåbnede blomsterknopper betragtes som en delikatesse i Kina og de er sprøde, søde og let pebrede i smagen.

Daglilje kan købes på alle planteskoler og en klump i haven kan deles og evt. plantes i række i køkkenhaven. Navnet daglilje hentyder til blomsterne, der kun blomstrer en dag, men til gengæld springer der mange ud hver eneste dag i sommerhalvåret.

Blomsterknopper kan syltes med sukker og lidt vanille og bruges i desserter eller friske knopper skæres i tynde skiver og vendes i wok sammen med svinekød og lidt ingefær.

Daglilje blomstrer fra juni og til september.


* Kinesisk purløg Allium tuberosum

Kinapurløg, kinesisk hvidløgspurløg eller kinaløg er alle betegnelsen for samme plante, der i dag kan fås som krydderurt i potter i fødevarebutikker eller som frø i frøhandelen.

Den dyrkes i Østen som grøntsag, hvor planter dækkes til med plast og fremdrives i mørke hvorved gullige sprøde skud vokser frem.

Disse er populære i wokretter.

Planten er nem at dyrke og er også ret dekorativ med duftende blomster i hvide skærme, der kommer i juli og august. Både blade, stilke, blomster samt umodne frøstande kan anvendes.

Blomster moses med salt og bruges som krydderi i saucer i Japan.

De grønne blade kan bruges som erstatning for purløg over æggekagen, til at krydre suppe, eller som lynstegt wokret sammen med strimler af hønsekød o.a..

Frø af kinesisk purløg kan sås i juni, eller man kan dele ældre planter og sætte de nye planter i række i køkkenhaven.

 

Anemette Olesen, Havebladet 2/2011

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk