Havens opskrifter
Værn om kamillen

Har man først drukket the på friske kamilleblomster, er ønsket nu -  at dyrke sin egen kamille i haven

 

08-09 kamille9939387

 

Kamille er en etårig plante der bliver 20 til 60 cm høj og de talrige skivekroner er gule mens randkronerne er hvide og tilbagebøjede.

Blomsterbunden er ved gennemskæring hul, hvilket adskiller planten fra lignende arter som den kan forveksles med.

De grønne blade er fjersnitdelte med smalle afsnit.

Planten har sin blomstring fra juni og til oktober og kan af og til findes vildtvoksende på kalkholdig jord.


Formering

De små frø af kamille kan bredsås i små bælter mellem kålen i køkkenhaven, da kamille siges at kunne forebygge skadedyrsangreb på kål. Der kan også sås i 1 cm dybe riller. Så helst kamille i maj måned på et solrigt sted i en porøs og gerne kalkholdig jord.
Hvis der skal tyndes ud i planterne bør afstanden mellem hver plante være 15 cm. Kamille er sårbar overfor hurtigtvoksende ukrudt og derfor kan det være godt at forså i kasser og først plante ud, når planterne er passende af vækst og jorden er rengjort for ukrudt. K


Universalmiddel

Kamillen burde høre til i enhver køkkenhave eller i krydderurtebedet hvor dens dejlige duft gør arbejdet i køkkenhaven mere behageligt. Bierne kan også godt lide kamille.
De gule farvestoffer i blomsten hedder flavonoider og virker krampeløsnende.

Planten betragtes som et universalmiddel og har en lang tradition i folkemedicin og sygepleje.

Blomster kan indsamles fra juni til september, og man kan høste flere gange af samme plante. Det er de nysudsprungne blomster med kort stilk der indsamles.

Nogle stoffer i kamille kan forebygge mavesår og gavne ved mavekatar. Kamillethe har en hæmmende virkning på visse bakterier, og kan derfor bruges til afvaskning af sår og betændelser, hvor den nedsætter smitterisikoen betydeligt.

Planten drukket som the har en febernedsættende virkning og virker desuden mildt beroligende og søvndyssende.

Afkog af kamille giver lyst hår og gavner hovedbunden. Kamillethe kan bruges som udskylningsmiddel ved underlivsbetændelse.

Kamille virker desuden blødgørende og rensende på huden og bruges stadig som omslag på betændte øjne.
Kamille kan bruges som drys i salater og nydes i te og saft. Kamillete kan bruges som væde ved brødbagning.


Romersk kamille

Der findes ca. 35 forskellige arter af kamille hvoraf romersk kamille er kendt som lægeplante og krydderurt.
Romersk kamille Anthemis nobile (Tidl. Chamaemelum nobile) er en lav, krybende, flerårig plante med en vidunderlig æbleduft.

Ordet “kamille” som betyder “æble nær jorden”, må hentyde til duften fra den romerske kamille.

Planten bruges i the og er almindeligt drukket i Frankrig.

Romersk kamille kan dyrkes med fyldte `Flore pleno `eller enkle blomster. Der findes en sort `Treneague`der ikke giver blomster, men sidstnævnte er mere følsom overfor frost og fryser gerne væk om vinteren.

Plant den romerske kamille forrest i prydbedet, hvor du kan komme til at nulre de duftende blade. Den egner sig også fint som bunddække.
I mindre haver kan man overveje at plante slidstærke planter som romersk kamille på havestierne. Når man træder på planterne vil deres krydrede dufte afgives, planterne er samtidig bløde og behagelige at sætte sig i, og de tåler at blive trampet på, klippet ned o. lign. Romersk kamille er desuden vintergrøn.

 

Opskrifter


Kamille vinterpålæg:
1 glas honning
3 dl hvedeklid
2 dl stærk kamillethe
Opvarm honningen så den bliver flydende og rør hvedekliddet i. Kog en stærk te af 3 dl vand og 1 håndfuld kamilleblomster og lad teen koge et par minutter. Afkøl teen og si den. Rør den i honning og klidmasse og kom indholdet på glas. Smør pålægget på ristet brød til morgenmaden eller kom en god klat i dagens varme havregrød.


Kamilleolie:
1/2 l olivenolie
2 spsk tørrede kamilleblomster
Ryst de tørrede kamilleblomster i olivenolien og lad det trække et par døgn. Brug olien til kødretter og som dressing i salater eller til massage ved ømme muskler og betændelser.


Kamillecreme:
1 spsk. bivoks
1 dl olivenolie
2 spsk. hvedekimsolie
1 dl kamilleekstrakt
1 tsk honning
Et kamilleekstrakt fremstilles ved at 2 spsk. tørrede eller 3 spsk. friske blomster overhældes med 2 dl kogende vand. Når det er afkølet, sies det fri for de udblødte blomster og ekstrakten er klar til at røre i en creme. Bivoksen smeltes over vandbad og olivenolien røres i. Kamilleekstrakten opvarmes med honningen til det er opløst deri og det afkøles til 40 grader og piskes langsomt i den lunkne olieblanding. Når cremen er blevet som mayonnaise røres hvedekimsolien forsigtigt i. Cremen er klar til brug og god til rød og irriteret hud.


Ansigtsmaske med kamille:
2 spsk kamilleblomster
3 spsk havremel eller mandelmel
3 spsk destilleret vand
2 spsk yougurt naturel
1 tsk honning

I vintermånederne laves en ansigtsmaske af tørrede blomster der overhældes med 1 dl kogende vand - medens der om sommeren bruges friske kamilleblomster. Alle dele kommes i en blender og blandes godt. Masken smøres i ansigtet, der er vasket først. Masken sidder i ca. 20 minutter og vaskes derefter af med lunkent vand. Kamillemaske virker blødgørende og rensende og kan anvendes på alle hudtyper.

 


Anemette Olesen, Havebladet 2/2012

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk